Nos, ha már sikerült összeszednem néhány retro mesét, úgy gondoltam, hogy a sorozatokkal is eljátszom ugyanezt. Egyikbe sem fogok túlzottan elmélyedni, inkább csak felszínében említem a dolgokat, kiemelvén a lényeget.

1. Szomszédok (a magyar Dallas, panelben)

Kezdjük egy hazai színfolttal. Ha nincs ló, jó a szamár is alapon, mindenkit a fotel elé ültetett eme gyöngyszem. Hűen tükrözte a szoci lakótelep mámoros hangulatát, és betekintést nyerhettünk a családok mindennapi életébe, ahol az átlagember átlagproblémáival nézhettünk farkasszemet. Bátran állíthatom, hogy a telep ábszolúte mácsója, Vágási Feri volt. Anyáink csak nyálcsorgatva vágyakozhattak utána, aki szép volt, deli, és persze erkölcsileg is dobogós helyet ért el. (azt azonban nem übereli semmi, amikor közölte velünk, hogy ha karácsonyig összeszed annyi pénzt, beszáll "ebbe az internetbe"). Aztán kiemelném még Julit, (a langyi GáborGábor alkalmazottját). Egy klimaxos idegbeteg volt, akinek soha semmi nem volt jó. De ha engem kérdeztek, szerintem csak az kellett volna neki, hogy Mágenheim doki jól megdugja.

A másik befutó Virág doki volt. Sokszor álmodtam, hogy Virág doki kerget egy benzines láncfűrésszel, miközben a rekedt -20-as baritonjával a nevem szólongat és azt üvölti, hogy akkor sem fogja kiszedetni a szemöldökét.

És persze ne feledkezzünk el a záróakkordos vég-feliratról, azokról a hatalmas nagy filozofikus kínai bölcsességekről "per"személy. Imádtam, ahogy a kamerának summázták a nap tanulságát, mindezt annyira kreatívan kialakítva, mintha nekünk, nézőknek súgnák meg, „na ezt ugyan elkúrtam, de okultam belőle!”

2. Família „kéjeftí” (őrült emberek ketrece..)

A magyar vígjáték műfaj akkori, koronázatlan királya. (csak ez volt) Nagy család, nagy problémái. De akkor emeljünk ki itt is kulcsszereplőket: A családfő, Károlyom, aki igencsak gerjedt a növényeire, állandóan valami fikusz állt ki a seggéből. Ágikám, a hiperaktív anyuka, szerintem ő is tolt valamit reggelente a mosogató alatt. (Mindig is mondtam, hogy gyanús nekem ez a korán kelés..) Aztán ott voltak az idióta uzsidoboz Olson ikrek, écsanya meg minden, nem bántam volna ha a sorozat nagy részében valami koncentrációs táborba küldték volna őket. Vili meg…nagyobb lúzer, mint Cliff Barns.. De "Édes, Drága jó Lajosomat" bírtam, valószínűleg azért, mert az ő idegállapota hűen tükrözte az enyémet. Pici: aki véleményem szerint jobban járt volna, ha megmarad a színészi pályán és nem süllyed le a piros öltönyös ding-dong szólókarrierig. Az öreg: a máffiózó, aki lovibuzi volt és előszeretettel traktálta rokonságát a Nyizsnyij Novgorod storyjaival.

3. Linda (a magyar Jackie Chan)

Újabb hazai ékkő…szavakat nem találok… a helyi kárátebajnok magyar színekben. Még mindig a fülebe cseng a főcímdal, ami kissé pszichotikus volt...lehet a drámai hatást akarták ezzel növelni..nálam bejött. Számomra a részek koronázott csúcspontja mindig az volt, amikor bunyó előtt kibújt a kurva klumpájából. Sőt, még külön rá is zoomolt a kamera, amit néha békaperspektívából is megtekinthettünk. Aztán jött a gagyi verekedés, rajzfilmbe illő hang effektekkel. Akit még említenék, az Szerednyei Béla, alias Tomi, aki Cliff Barns és Vili volt egyben. 
Azt hiszem ezzel elmondtam mindent. Haladjuk is tovább... túl a határokon..

 

4.   Melrose Place (a fertő)

Az ilyen sorozatokban, amikor sok ember él egy kommunában, akkor törvényszerű, hogy mindenki kefél mindenkivel. Én személy szerint Elisont ki nem állhattam, olyan csontos, Conan a barbár állkapcsa volt,  mint aki egész nap cukrot szopogatott. Dr. „Mánszíni” szimplán egy köcsög volt, és hogy még mindig a Dallassal példálózzak, erősen megvolt benne a Jocky vérvonal. Jake, a ház mácsója, a nedves bugyik eredendő bűnbakja, a 13 és 20 év közöttiek szerelme, akinek a jól fésült haját a 756348 rész után azért már igencsak meg lehetett  unni. Kifejezetten imádtam az elején a színészek neveit felvezető rapid 20 és fél percet + szinkronhangokat, In alphabetical order ofkóz. És a végén az elhagyhatatlan Special Guest, mint Amanda, a főgenyó. (akinek mind a tízezer rész alatt ugyanolyan volt a haja)

 

5. Beverly Hills 90210 (a fertő, tinikkel)

Ez azért méltán nevezhető tini-szupersorozatnak, és népszerű volt, mint akkoriban az Ifjúsági Magazin. Természetesen ebben a sorozatban is fenn állt a mindenki dug mindenkivel felállás. Sőt, többszörösen is. Tudjátok, ez pont olyan, mint az a játék, amikor ki kell találnod a színsort.. túl sok a variációk lehetősége... de bepróbálod mindegyiket.  Persze meg kell említsen a két főszereplő testvér szüleit, akik olyan minta-szülők voltak, hogy olyan a világon nincs. Erről ennyit..lényegében…

 

 

 6. Knight Rider ( a bőrszerkós, dögös lovag, aki másodállásban életmentő, alias Mics Bjúkenen)

Azért ez ütött…pláne Kittike.. még a csajok is ilyen járgányt szerettek volna. Kedvenc csúcspontom, ami minden részben fellelhető volt: amikor kecsesen odahajol az órának álcázott  "vókitókijához " és diadalittasan belemondja: "Ez az, Pajti, megcsináltuk!" Hát ez kérem, a  pótolhatatlan darabok egyike....Na és Hasselhoff...a bőrdzsekiből pajkosan kipöndörödő mejjszőr, az extra dauer-es Bobby haj, az enyhén feszülő majdnem Edda Gatya..szóval..maradandó ez is.. Viszont erről a férfiállatról, eszembe jut egy csudálatos szerzemény, amit sok-sok szeretettel és együttérzéssel ajánlok mindenki figyelmébe. Feldolgozhatatlan...

 


7. Angyalbőrben ( hogy valami jót is mondjak....)

Akárki akármit mond, én bírtam, és ahhoz képest, hogy milyen régi, voltak  benne poénok. Nem is beszélve a betétdalokról, aminek nagy részét a higanymozgású Szikora-bá énekelte. Szarrá hallgattam kazettán. No igen, akkor még a kazetta volt a menő. Bár akkor pattantak az idegeim, amikor rendszerint bekapta azt a rohadt szalagot a magnó.Természetesen a kedvenc számomnál. Az ember a mutatóujjával tekerhette fel,és ezzel  izgalmas 20perces progit kreált magának. Azt már meg sem említem, hogy utána használhatatlan lett az eszköz, mert úgy nézett ki a szalag, mint Marecelina kreppelt haja. (na ez a nő volt még a zeneipar egyik nagy tévedése)

 És ha már zene...

 Modern Talking (ójeeee)

A szőke meg a barna loboncos bika. Már csak az volt a kérdés, hogy melyikük volt a pasi. A legősibb, és egyben a legnagyobb slágergyanús nóta a Cheri Cheri Lady volt, ez tudományosan bizonyított tény. Bár amikor a 3ik számot hallgattad egyhuzamban, kezdtél kicsit frusztrált lenni. A megadott séma szerint zajlott a zene: egy kis szöveg, refrén, majd refrén mezzoszopránban.  Szóval, a variációk lehetősége, kimerítette a véges szó fogalmát, úgy hiszem.

 

Szerző: Katsumi  2010.01.31. 11:50 2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://katsumi.blog.hu/api/trackback/id/tr861716594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yhennoni Lensver 2010.01.31. 13:14:47

Hozzá kell tennem, hogy az egyik részben Szerednyei beöltözött Rambonak, volt ott atléta, fejpánt, minden, ami csak kell. Nagyon kemény volt... :-)
Amúgy Kittnek miért volt olyan hangja, mint egy passzív buzinak?

Katsumi · http://antilapozo.wordpress.com/ 2010.01.31. 17:33:56

@Yhennoni Lensver: hehe, igen, a Rambo style-t mindig nyomta:D
A kérdésedre meg sajnos nem tudom a választ..lehet, h a magyar szinkronrendezőnél kellene érdeklődni..gyánús..
süti beállítások módosítása