Nos, hála a magyar televíziós csatornáknak, egyes filmeket annyiszor nézhetünk újra, amíg bele nem rohadunk. Az emlékezetfrissítés az egy dolog, nade amikor már a főcím alatt futó szinkronhangokat is csukott szemmel sorolom, akkor az bizony már jelent valamit. Megpróbálom bekategorizálni kicsit.

 

Bud Spencer + Terence Hill filmek

 
 
 
 
 
Ezen belül nem túl széles a repertoár, mert mikor 6 hónap alatt 20-adjára jövök dühbe… Természetesen az 1. és 2. részt szokták azért váltogatni,hogy még véletlen se unjuk meg. Bár tény, hogy a „Dévid Hásszelhoff” imádó anya-korosztály orrvérzésig tudná nézni, ahogy Bud a megszokott szisztéma szerint pofozkodik (jobbról-balról-középre). Ez olyan, mint a Rendőrakadémia 1-598652, ami abból a szempontból volt jobb, hogy mire levetítették az utolsó részt, és kezdték volna előröl, addigra elszökkent egy év, tehát, újult, tudatlan erővel konstatáltuk, miszerint jön „Máhóni”, a sorozat machoja, és megold mindent, valamint a film legjobb csaját is megdugja, of course. Ha már itt tartunk, megjegyezném, hogy személyes kedvencem, a 2. részben feltűnő pszichopata állat, Zed. (Ő volt az, aki állandóan meresztgette a szemét, mint valami idegbajos, kedvenc hobbyja meg az volt, hogy ordenáré módon beleüvöltött a másik pofájába.)
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Katasztrófafilmek

 
 
 
Hát Istenem… valahogy nem hiszem el, hogy ilyen filmekre bárki is áldoz akár egy cseszett centet is. Az összes természeti katasztrófát megfilmesítették már 36x, max. annyi különbséggel, hogy nem 11.456, hanem csak 11.233 halott volt. A képlet kurva egyszerű: adva van Nagy Amerika egy tudósa, aki sokkal, de sokkal okosabb, mint bárki más, és persze, egyik napról a másikra fölfedez egy fenyegető jelet, ami később világméretű katasztrófát okozhat. Megjárjuk a szokásos köröket, miszerint hősünk bejár a Pentagontól a Fehérházig mindent, de rendszerint van egy kis buzeráns , aki tudomást sem akar venni az egészről, mondván, nem kell a fölösleges pánik. Aztán az elnök, aki rendszerint fekete, és talán Ő az egyetlen, aki okosabb, mint a tudós, valamint roppant empátikus is, zöld utat ad emberünknek, majd következik Amerika evakuálása. Közben sok közjáték: a főszereplő összejön volt nejével, az elnök szívhez szóló beszédet tart a Tv-ben (érdekes mód, mindenhol pusztít minden, de a televízió, MINDIG működik..ha más nem, akkor egy árva darab a kirakatban), és a mellékszereplők közül minden esetben lesz egy Dugovics Tituszunk, aki, kámikáze mód hozzájárul a világ megmentéséhez. A vége természetesen happy end. Eltekintve attól a párezer halottól.
Véleményem szerint a mi természeti adottságainkkal is lehetne ilyen jellegű filmet készíteni, mondjuk „A gyilkos Bükk” vagy „Halálos Alföld” címmel.
 
 

Horror

 
 
 
 
Amiket nem is horror, hanem a komédia kategóriába sorolnék. A 20. perc után szoktam felkiáltani, hogy „Ez itt a kábáré!” Szeretem a horrorfilmeket, és vallom ama hitet, miszerint egy ilyes jellegű alkotásnak is lehet értelme. De nem ezeknek. Nem véletlen vetítik a TV-ben, máskülönben a kutya nem nézné őket, max. a producer hozzátartozói. Amit viszont imádok bennük, az a kiugróan kreatív névválasztás, mint : A massza, Az ujj, A szem, Dühöngő éjfél, és társaik. Ide sorolnám még az ábszolute kedvenceimet, amikor is a természet faunáját használják fel erre a célra. Ez sem túl bonyolult dolog, mert vagy A) Az adott élőlény genetikai mutáción megy keresztül,majd kiszabadul a laborból, és kinyírja a filmszereplők 90%-át, vagy B) Valami külső tényező hatására bekattannak, és kommunában végigvonulva szintén halált hoznak Amerikára. Itt is felsorolnék néhány címet: Gyilkos méhek, Gyilkos anakonda, Gyilkos hangyák, A raj, stbstb.
 
 
 
 
 
 
Ezen kívül még vannak kötelező ünnepi darabok, mint pl. húsvétkor, Jézus szenvedései 1-5, bár csinálhatunk akármit, szerintem ez időben tarol a Pax tv… Vagy itt van augusztus 20. Istvánnal, a királlyal, ’72 ’86 és ’96-os feldolgozásban. Említeném még a karácsonyt, és azt a filmet, amitől a zajdoboz kaparása után az arcom kaparására térek rá. Szerintem már mindenki kitalálta, Reszkessetek betörők. Csóri Macaualy Culkin lassan belép a deres 70-be, de még mindig ezt a filmjét vetítik.
 
Azért valahol elszomorító, hogy az elmúlt 30 év archívumából szemezgetnek állandóan a csatornák, majdan úgy tűntetik fel, mint az est premierje. A legjobb az, amikor péntek vagy szombat esti szupermozijának reklámozásával gerjesztik a közönséget, a végén meg kiderül, hogy valami Noé idejében készült szarral akarnak felvágni….hát max. eret… Néha előfordul, mikor leadnak valami értelmes filmet is, amit jónak találunk, de szerencsére hétköznapra teszik, 23.00 és 01.00 közötti időpontra. Esetleg az tv újsághoz ha egy kis ingyen koffeintablettát adnának…

 

Szerző: Katsumi  2010.03.31. 14:23 Szólj hozzá!

Címkék: horror bud műsorok terence rendőrakadémia katasztrófafilmek

A bejegyzés trackback címe:

https://katsumi.blog.hu/api/trackback/id/tr931884005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása