Az idő folyamán újabb és újabb sorozatok/filmek látnak napvilágot, de vannak olyan meghatározó, úgymond fiktív személyek, akiket sosem feledünk, és végigkísérnek életünk rögös útján. Személy szerint köszönöm a kiötlőknek, hogy olyan memorábilis karakterekkel örvendeztettek meg minket, kiknek felidézése egy bódult este folyamán könnycseppet csal orcánkra. Valószínű ezen "hősök" töredékét sem fogom felsorolni, azonban nézzük meg azt a párat, akik eszembe jutottak ezen a sorvasztó csütörtök reggelen.

1. Isaura

Hát ki ne emlékezne a "gyapotszedő" rabszolgalányra, a teleregények koronázatlan királynőjére, kinek hánytatott sorsát a Föld összes lakója a szívére vette, és már-már szimbiózisban élve vele, mi magunk is cipeltük lelkének hatalmas terhét. Nem elég, hogy szegénykémnek jócskán kijutott az élet szar oldalából, de mindez rosszat tetézte az is, hogy olyan kancsal volt, hogy a sorozat kamillázása közben, automatikusan bandzsítottam én is. És ez még mind semmi! El kellett viselje a rohadék tetű illojális Leoncio állandó cseszegetését is. Pedig mekkora mákja lett volna Izaurának, ha Leoncio mint neves optikus lép színre... Véleményem szerint a "kis gyufaárus lányt" szex-rabszolgának is használta, de gondolom ezeket a részeket csak 11 után adták le. Méltó követője a műfajban, kétségkívül Esmeralda volt, akinél úgy küszöbölték ki a kancsalságot, hogy nemes egyszerűséggel, megvakították. Hiába, úgy látszik valakinek perverziója volt a látássérült személyek ajnározása.

 

2. Szupernagyi

Kevés ennél idegesítőbb karakterrel találkoztam életem folyamán. Honnan jött ama ádáz ötlet, hogy egy skót sapkás öreglány legyen az univerzum megmentője? Benne egyesült a szuperhősök minden tulajdonsága. Gyors volt, mint Flash, hajlékony volt, mint Superman és erős volt, mint Fekete Laci. A film legemlékezetesebb pillanat az volt, amikor az S.O.S kiáltásokat, szuper-ultra-megafrekvencián érzékelte, majd egy rohadt nagy rock and roll jelet mutatva (yeah!) el is indult segíteni az elesetteken.

És hát ne feledjük a '85-ös évnek leggonoszabb karakterét: Pernahajder Cambell-t! Ütős egy sorozat volt, nem mondom!

 

3. Macgyver

A szupertitkosügynök, becenevén Mac, aki azért tűnt ki az összes többi ügynök karakter közül, mert elsősorban nem a nyers, férfierejét használta az ügyek megoldásában, hanem az eszét! Az elmaradhatatlan barna bőrkabátjában és a mindig nála lapuló svejci bicskájával szinte bármiből elő tudta állítani azt, amire épp szüksége volt, magyarán: a szarból is dinamitot tudott csinálni. Valószínűleg szabadidejét előszeretettel töltötte a kémiakör- klub összejövetelin. Megkockáztatom, hogy ha bebetonoznánk egy 30X30-as totálisan üres földalatti bunkerbe, nem telne bele 20 perc és már a odakint szagolná a természet illatát. Előtte persze még összedobná a  "Kill-2000 tehéntrágyával működő bio-sugárfegyver" prototípusát. Hiába, a világnak ilyen hősökre van szüksége!

 

4. James "Sonny" Crockett

 

 

Ahhh, ahhh... Miami utcáinak legszívdöglesztőbb zsaruja. Ő volt a főszereplője minden asszony soft erotikus álmának. Eszementen dögös volt a  laza, hófehér, válltöméses nyári lenvászon szettjében, és "makkos' cipőjében, szigorúan zokni nélkül! Társa, Ricco "Cooper" , az öltönyös fekete párduc bármennyire is akarta, sosem tudta felülmúlni a fehér lovas herceget, még a bongyori hajlakk-reklámos háréjával sem. Ja, és hát ne feledjük a csúcsszuper Ferrari-ját sem, ami Kit-et ugyan nem verte kenterbe, de az előkelő 2. helyet megszerezte.

 

 

 

 5. Rocky Balboa

Egy név, egy arc, egy karakter, ami immáron összeolvadt az emberiséggel. Igen, Ő nem más, mint az 1976-os év meghatározó személyisége: Rocky Balboa, az olasz csődör. Azoknak, akik még a kósza gondolaton kívül mások nem voltak még ezidőtájt, tulajdonképpen fingjuk sincs mitől lett a film örök darab. Adva van Rocky, aki munkásosztálybeli bunyós, aki hát valljuk be, nem sokat publikált a Tudományos oldal hasábjain, szóval nem egy agytröszt. A forgatókönyv párbeszéd részeire meg aztán végképp nem fordítottak több időt, mint 3 perc. Az utolsó, brutális, utánozhatatlan végső összecsapáson kívül, a legmaradandóbb jelenet talán az, mikor a hűtőházban lógó disznó, szarvas, vagy T-rex húskoloncot verte szarrá. Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy a film hatására gyerekek százai vásárolták fel  a hentes árukészletét. De mindenképp a legkomikusabb rész, számomra, a zárókép, mikor az Apollo által rommá gyepált fejét mutatják, ahogy a bucira vert szemeivel bámul ki a fejéből (vagy legalább is csak szeretne) és ordenáré módon, már-már eufórikus állapotban üvölti, hogy : "Édrieeeeeeeeeeeeeen, Édrieeeeeeeeeeen" és jő a válasz: "Rokíííííííííííííí, Rokííííííííííííííííííííííí". Ajjj de romántikus kérem szépen... Nos, azért szó mi szó, egy klásszikus darabbal állunk szemben, nah.

 

6. Az adu ász: Freddy Krueger

Hahahaha! Ahogy hallatná ő is. Véleményem szerint Freddy, a horror műfaj egyik meghatározó alakja. 1984-ben debütált a kis édes, de ahhoz képest, brutál jól meg volt csinálva. Olyan kinézetet varázsoltak neki, annyira körülvette a gonosz atmoszférája, hogy az ember helyben maga alá csinált. A film megnézése után, nemcsak az Elm utca, hanem az összes létező település fiatal generációs lakója sem mert aludni egy jó nyálcsorgatósat.. ..mert attól félt, hogy valami más fog csorogni. Muhahahahah (ez egy sátáni kacaj volt) Míg az olasz csődörnél a húsipar, addig az Elm utcai rémálomnál a kávé business lendült fel minden bizonnyal. Az alapstory is el volt találva, miszerint az embert az álmában kaszabolták szarrá, meg maga Freddy karaktere, mondhatni "imidzse" is kurva jól el volt találva. Emlékszem, amikor az iskolában a fiúk azzal szórakoztak, hogy alufóliából csináltak maguknak "pengéket" és azzal riogatták a csajokat. Azóta is ha meglátok valakit, akin zöld-piros csíkos pulcsi van....

 

..és hát ne feledjük a jó kis ugrálóköteles beszaratós mondókát..

 

 

Szerző: Katsumi  2010.04.15. 08:50 8 komment

Címkék: rocky balboa macgyver isaura freddy krueger szupernagyi sonny crockett

A bejegyzés trackback címe:

https://katsumi.blog.hu/api/trackback/id/tr271916787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Yhennoni Lensver 2010.04.18. 20:42:07

Isaura nem volt alapvetően kancsal, szerintem Leoncio némely erőteljesebb lökése váltotta ki. :-)
Akkoriban minden fiú Sonny Crockett akart lenni, véletlenül sem Ricco.

Katsumi · http://antilapozo.wordpress.com/ 2010.04.28. 17:08:08

@Yhennoni Lensver: Még jó, hogy! Don Dzsonzonra masztizott mindenki...persze szigorúan Dévid Hásszelhoff után..

Gatto Negro 2010.05.01. 20:17:16

A MacGyver tök jó volt...A nagymamámat ki se lehetett robbantani a tévé elől, ha ment (a másik kedvence a Knight Rider volt).

Isaura olyan kancsal volt, hogy a hátán keresztbe folyt a könnye...Leoncio meg csak kerülgette, mint ablakostót a hanyattesést, pedig mint gazdája, simán megdughatta volna...Hülye dél-amerikai szappanoperák...;)

Katsumi · http://antilapozo.wordpress.com/ 2010.05.01. 20:51:24

Kit és Májkl szerelmét szándékosan hagytam ki innen, mert már kitárgyaltam a sorozatok posztban :)

Amúgy meg Leoncio tuti megdugta, csak gondolom alaposan megvágták, mielőtt leadták vóna. De emlékszem, amikor a szappanopera volt a trendi, 2-6-ig csak ezek a szarok mentek abban a buzi tv-ben. Volt itt minden, vak, süket, csóró, skizofrén..borzalom basszus, borzalom..

Gatto Negro 2010.05.01. 21:19:46

@Katsumi: Dehogy dugta...Egy igazi úriember volt a Leoncio...:)))
Talán megkapta a magyar nyugdíjasoktól a pénzt és titokban felszabadította Isaurát...de nem mondta meg, hogy vége ne legyen a sorozatnak...:D

Katsumi · http://antilapozo.wordpress.com/ 2010.05.01. 22:15:15

@Gatto Negro: hehe, rendezhetnél egy 2010-es évadot belőle. Színhely lehetne a "Kunadacsi Öregek-otthona".

Gatto Negro 2010.05.04. 20:30:40

@Katsumi: Ja...Leoncio és Isaura a szoc. otthonban vívja ádáz csatáját. Egymástól lopkodják a liberót, a kaját, egymásra kennek minden elképzelhető dolgot (ne menjünk bele, hogy miket:)...és egymás ellen uszítják a nővéreket meg a takarítónőket.

Katsumi · http://antilapozo.wordpress.com/ 2010.05.05. 08:14:27

@Gatto Negro: Azt hittem, hogy Leoncio lesz az Otthon vezetője, persze már ő is a nyugdíjas korban lenne, Isaura meg a 7-es szoba lakója. Így meglenne a szokásos leosztás, a főköcsög, akinek hatalom van a kezében,meg a szegény szerencsétlen sorsú nő, akin gyakorolja a hatalmát.
De a személyzet egymás ellen uszítása nem rossz ötlet. EGy kis intrika..
süti beállítások módosítása